Ministerul Educației a lansat anul trecut apelul competitiv de proiecte pentru „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
În cadrul apelului, UAT-urile au putut alege finanțare pentru reabilitarea unor școli care să se încadreze în anumite criterii verzi sau pentru construirea unor școli verzi noi.Ministerul Educației a publicat recent, lista școlilor admise/respinse în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, cu o întârziere de 4 luni față de calendarul prelungit deja prin ordinul de ministru emis în iulie 2023. În urma acestui apel, 227 de şcoli din România au fost admise şi 19 au fost respinse de la finanţare.
În Maramureş au fost aprobate 9 proiecte (din 11 depuse) în următoarele localităţi: Recea, Bistra, Borşa, Remetea Chioarului, Groşi, Tăuţii Măgherăuş, Seini, Şieu şi Baia Mare.Proiectele depuse de primăriile Câmpulung la Tisa şi Mireşu Mare au fost respinse.
Lista şcolilor din Maramureş care vor beneficia de finanţare:
Şcoala Săsar – comuna Recea
Şcoala Gimnazială din Valea Vişeului, comuna Bistra
Liceul Borşa
Şcoala Gimnazială Remetea Chioarului
Construire şcoală verde în comuna Groşi
Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare
Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare
Şcoala Gimnazială „Nichita Stănescu” Baia Mare
Liceul Tehnologic Traian Vuia Tăuţii Măgherăuş
Şcoala nr. 1 Seini
Şcoala Gimanzială Şieu
După finalizarea procesului de evaluare, pentru proiectele selectate în urma procedurii competitive, Ministerul Educației redactează Nota de aprobare a proiectului și Contractul de finanțare. În baza Listei finale, aprobată prin ordin al ministrului educației, se va transmite o Scrisoare de aprobare a grantului, adresată fiecărui beneficiar care urmează să semneze un Contract de finanțare, care va detalia condițiile de implementare.