Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura președintei SOS România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, la alegerile prezidențiale, într-o decizie luată cu o majoritate de 10 voturi. Doar trei membri ai BEC au susținut admiterea candidaturii, ceea ce a stârnit reacții vehemente din partea senatoarei.
Într-un mesaj transmis live pe Facebook, Diana Șoșoacă a acuzat autoritățile de o conspirație împotriva sa și a numit decizia BEC „un act stalinist”. Senatoarea a anunțat că va contesta hotărârea la Curtea Constituțională a României (CCR) și că intenționează să depună plângeri penale împotriva celor implicați în invalidarea candidaturii sale.
Reacția Dianei Șoșoacă: „V-am zis că o să o respingă”
Imediat după aflarea deciziei, Șoșoacă a reacționat vehement pe rețelele sociale. Aceasta a susținut că sistemul politic încearcă să o elimine din competiția electorală și a promis că va lupta împotriva acestei hotărâri.
„V-am zis că o să o respingă. Știam că nu mă vor lăsa să candidez, dar asta nu mă va opri. Acesta este un stat stalinist, în care drepturile fundamentale sunt călcate în picioare”, a declarat senatoarea.
Mai mult, Diana Șoșoacă a afirmat că va lua legătura cu fostul președinte american Donald Trump și cu liderul rus Vladimir Putin, sugerând că situația sa ar putea atrage atenția pe plan internațional.
Formațiunea AUR, printr-un mesaj publicat pe Facebook, a criticat decizia BEC, considerând-o o încălcare gravă a principiilor democratice.
„Este o nouă lovitură dată democrației românești. Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă demonstrează că sistemul actual încearcă să instaureze un regim dictatorial, în care doar anumite persoane au voie să participe la alegeri”, se arată în comunicatul AUR.
Liderul partidului, George Simion, a subliniat că orice cetățean român are dreptul constituțional de a candida și că o astfel de decizie ridică suspiciuni privind corectitudinea alegerilor prezidențiale. Simion, a cărui candidatură a fost deja validată de BEC, a declarat că astfel de practici nu ar trebui să existe într-o democrație funcțională.
Diana Șoșoacă și-a depus candidatura într-un mod spectaculos, purtând mănuși de box și declarând că a fost numită președinte onorific al Federației de Box. Gestul său a fost însoțit de declarații incendiare:
„Dacă nu voi fi lăsată să candidez și voi fi din nou oprită, praful și pulberea se va alege de alegerile lor și de sistemul lor.”
Totuși, candidatura sa a fost contestată de avocatul Dragomir Tomașeschi, fost membru SOS România, care a cerut verificarea legalității acesteia. Acesta a sugerat chiar că senatoarea ar trebui să fie supusă unui control psihiatric înainte de a fi acceptată în cursa electorală.
După respingerea candidaturii, Diana Șoșoacă are posibilitatea de a contesta decizia BEC la Curtea Constituțională, iar în cazul unui răspuns nefavorabil, poate merge mai departe cu acțiuni juridice la instanțele competente.
De asemenea, rămâne de văzut dacă sprijinul AUR și presiunea publică vor influența într-un fel evoluția acestui caz. Cert este că prezența Dianei Șoșoacă pe scena politică românească continuă să genereze controverse și dezbateri aprinse, cu efecte imprevizibile asupra campaniei prezidențiale din acest an.