luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăȘtirea zileiBéres Iosif - Cel mai titrat și renumit biolog al județului nostru...

Béres Iosif – Cel mai titrat și renumit biolog al județului nostru a împlinit 90 de ani

Cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației și fost șef al secției de Științele Naturii și director adjunct al Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației.

Membru al Societății Ornitologice din Romania și a Societății Cinegetice din Romania. De-a lungul ultimilor ani a primit Premiul Academiei Romane (2000), Ordinul Meritul Cultural clasa I de la Președinția României, Premiul Ministerului Culturii pentru Patrimoniu. A realizat zeci de mii de fotografii, cu siguranța cea mai completa colecție a naturii Maramureșului.

Primul articol de specialitate l-a publicat in 1951, in revista Aquila (Anuarul Centralei Ornitologice de la Budapesta – era vorba despre prima semnalare a guguștiucului în Maramureș, atunci, specie emigrata din sud). De-a lungul vremii, a publicat numeroase materiale științifice in reviste și anuare de specialitate din țară și străinătate.

A colaborat la editarea unor mari lucrări din domeniu. In 2000, in colaborare cu Gavril Ardelean, a publicat „Fauna de vertebrate a Maramureșului”, lucrare premiata de către Academia Romana. Dupa Revoluție a colaborat cu Muzeul National Grigore Antipa și Muzeul de Istorie Naturala din Budapesta.

Biolog, ornitolog, fotograf, ghid, consultant științific, Iosif Beres este un om de o modestie rara căruia abia acum, după zeci de ani de munca, i s-au recunoscut, parțial, meritele.

Sa fi sănătos și sa mai poți sa duci faima municipiului și a județului nostru, încă mulți ani de acum încolo.

LA MULȚI ANI!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente