miercuri, decembrie 4, 2024
No menu items!
AcasăEditorialBORSA :169 de milioane de euro, despăgubiri!

BORSA :169 de milioane de euro, despăgubiri!

Borșa, CEDO și Composesoratul!

169 milioane de euro. Atât riscă să plătească statul român dacă nu restituie 17.000 de hectare de pădure Composesoratului Borșa.

În acest caz, România a fost condamnată definitiv de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru că nu a pus în posesie titlu de proprietate pentru cele 17.000 de hectare. Aceștia sunt urmașii a aproximativ 6.000 de persoane cărora regimul comunist le-a confiscat terenurile în anul 1948.

CEDO reține că hotărârile judecătorești definitive și irevocabile nu au fost executate de statul român, dosarul Composesoratului Borșa fiind „împovărat cu un aspect complex politic, istoric și faptic”.România a fost din nou condamnată la CEDO. De data aceasta, judecătorii europeni au constatat că s-a încălcat dreptul la respectul bunurilor.

Decizia CEDO vorbește despre o „ineficiență continuă a mecanismelor de restituire a proprietăților confiscate sau naționalizate de regimul comunist”. Astfel, judecătorii cer statului român să ia măsuri generale pentru corectarea problemelor structurale ale procedurilor de retrocedare, fiind nevoie de termene scurte, realiste și ferme.

În acest caz, Composesoratul Borșa așteaptă încă din anul 2005 să fie pus în posesia celor 17.000 de hectare de pădure Recunoașterea drepturilor de proprietate asupra pădurii a fost decisă de Curtea de Apel Oradea. Dar autoritățile locale au refuzat să respecte decizia judecătorilor de la Oradea.

De abia în ianuarie 2017, Comisia Județeană Maramureș a emis un titlu de proprietate pentru cele 17.000 de hectare de pădure, dar fără a localiza exact terenul.

A urmat o serie de noi procese. Judecătoria Bistrița a obligat comisia locală şi județeană să plătească Composesoratului Borșa o amendă zilnică de 1.000 lei până la punerea în executare a hotărârii din anul 2005.

Composesoratului Borșa, susține că CEDO a sancționat comportamentul maniacal al autorităților române. „Au fost 12 căi extraordinare de atac, fiecare cu trei grade de jurisdicție, sute de alte procese civile, zeci de plângeri penale, inclusiv împotriva judecătorilor, percheziții domiciliare de intimidare a reprezentanților Composesoratului, impozite inventate pentru puneri în posesie fictive, nenumărate litigii de dizolvare sau insolvență, pentru preluarea proprietății de către autoritățile locale, executări silite pentru sume suspendate prin decizii definitive ale justiției.

Un adevărat război juridic și administrativ prin care s-a urmărit anihilarea unei comunități locale și acapararea unei părți din tezaurul istoric al României”, spune avocatul  Nicoleta Tatiana Popescu, care a asigurat reprezentarea la Curte, susține că prin decizia CEDO s-a constatat încălcarea dreptului de proprietate al Composesoratului Borșa

„Daca în următoarele luni nu va avea loc retrocedarea efectivă,prejudiciului, a daunelor ce se vor solicita Statului Român, valoarea terenului şi lipsa de folosinţă, depășind 169.000.000 Euro”, a menționat Matei Mihali președintele composesoratului Borșa / decizia CEDO definitiva:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente