luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăȘtirea zileiBORȘA- Biserica de Lemn din Complex renaste acum din propria cenusa

BORȘA- Biserica de Lemn din Complex renaste acum din propria cenusa

BORȘA – Biserica Ortodoxă Complex

Ctitorită între anii 1992-1999 de către Pr. Mariș Ilie și Haba Toader ( decedat în 1996), această capodoperă a meșterilor bârsăneni se înalța până nu demult în centrul Complexului Turistic din Borșa. Având Hramul la Înălțarea Domnului ( joi, la 40 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos) Biserica din Lemn a fost construită după toate canoanele unei adevărate opere de artă sacră. Cu o înălțime de 25 de metri, Biserica a fost pictată în stilul bizantin. Devenise treptat un punct de atracție turistică, intrarea realizându-se printr-o frumoasă poartă maramureșană. Aici a slujit între anii 1996- 1999 Părintele Hapca Gheorghe, în prezent parohia fiind coordonată de Pr. Pop Ioan Constantin încă din 1999. La ora actuală sunt păstorite peste 250 de familii.

În primăvara acestui an, dupa săvârșirea Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor un incendiu a mistuit acest simbol al cartierului Complex si al întregii comunități. A ars precum un rug aprins sub privirile mahnite ale credinciosilor care se pregateau să intre in Săptămâna Mare, fără Biserica lor îndrăgită în acest an.

Inima omului este cu adevarat Templul Duhului Sfânt iar pentru credincioși a fost un test de credință și încredere pentru a pune în practică trăirea creștină. În fiecare mistuire se ascunde o renaștere iar comunitatea a înteles ca forța creatoare din interior este cea care prin implicare și solidaritare poate reconstrui acest monument, ca exprimare a unui aspect divin ce salasluieste in sufletul fiecărui om.

Biserica de Lemn din Complex urmeaza epopeea pasarii Phenix care, atunci cand simte că viață îi este pe terminate și își simte sfârșitul, aceasta își face un cuib din plante aromatice și tămâie; dă foc apoi cuibului, se întinde, mistuindu-se odată cu cuibul, iar din cenușa sa se formează o altă pasăre. Noua pasăre o îngroapă pe cea precedentă, punându-i rămășițele într-un înveliș de smirnă și tămâie in formă de ou și ducându-le la sanctuarul din Heliopolis. Motivul păsării Phoenix a fost adoptat ca și simbol al creștinătății timpurii. Totodată, este considerată a fi „simbol solar, al timpului, metempsihozei, reînvierii, viața în Paradis, Iisus Hristos, Fecioara Maria, precum si unele aspecte ale vieții creștine”.

Biserica de Lemn din Complex renaste acum din propria cenusa iar fiecare contributie conteaza. In fiecare dintre noi exista forta de a reda zborul si majestuitatea acesteia.

RO61RNCB0184012162210001 Cont Ron

RO50RNCB0184012162210005 Cont Euro

 

 

Orice evadare din cotidian te duce mai aproape de Sacru, de Rugaciune, de Dumnezeul Cel Iubitor si Atotînțelegător. Biserica de Lemn din Complex este o destinație pentru suflet care merita stralucirea de alta data!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente