luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăCulturăBORȘA -ULTIMA (zi) a "Festivalului Nopți de Sânziene"

BORȘA -ULTIMA (zi) a „Festivalului Nopți de Sânziene”

BORȘA -ULTIMA (zi) a „Festivalului Nopți de Sânziene”

Sărbătoarea Sânzienelor e un important punct de reper al anului pentru maramureșenii care respectă cu drag vechi tradiții milenare, moștenite de la strămoșii daci.

Originea sărbătorii provine de la un vechi cult al soarelui ce marchează miezul verii fiind o zi suprapusă sărbătorii creștine Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea e una cu origini precreștine și mai apare sub denumirile populare de Drăgaica sau Amuțitul cucului. Drăgaica e un dans ritualic de invocare întâlnit la daci și se consideră că din această zi cucul are interdicția de a mai cânta până anul viitor la sărbătoarea Bunei Vestiri.Ielele sunt creaturi mitologice de temut, a căror nume e interzis să fie pronunțat, de unde și originea pseudonimului de ele-iele. Aceste făpturi magice sunt considerate în cultura dacică preotese ale soarelui, ființe acorporale care se arată o singură dată pe an.Întâlnirea cu Ielele e considerată în tradiția populară drept un eveniment de temut deoarece acestea îl farmecă pe cel ce le întâlnește făcând în jurul lui o horă magică. Se spune că în Noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar animalele vorbesc pe limbă de om, iar cine le aude înnebunește, tot în această noapte fetele tinere practică diverse ritualuri de găsire a ursitului și de inducere a unor viziuni legate de viitor. Feriga face o floare albă și luminoasă care se arată doar celor cu suflet curat, iar pe dealuri și locuri neumblate se aprind focuri albastre, cei ce au norocul să le vadă au șansa de a găsi comori îngropate sub locul în care acestea se arată. Legendele, superstițiile și obiceiurile au fost adunate de la bătrânii povestitori din Borșa

Vă așteptăm în număr cât mai mare să ne bucurăm împreună de ultima zi a”Festivalului Nopți de Sânziene”

PROGRAM

DUMINICĂ, 25 IUNIE

15:30-17:00 DJ RAZVAN

17:00-19:20 Ansamblul COLIBRI

19:20-19:45 IONUT HANTIG

20:00-21:00 ILINCA & GADJO DILO

Grupul de canto DREAMERS

Corul STELUȚELE NORDULUI

21:00-22:00 MIRA

22:15 – FOC DE ARTIFICII

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente