duminică, iulie 21, 2024
No menu items!
AcasăTurismCasa Memorială a Martirilor de la Moisei

Casa Memorială a Martirilor de la Moisei

Casa Memorială a fost inaugurată în anul 1983, ilustreaza tristul episod desfașurat la Moisei când, la 14 octombrie 1944, în aceasta casa horthystii au asasinat 29 de patrioti români.

Acest trist episod întâmplat la Moisei este prezentat publicului vizitator prin intermediul documentelor, fotografiilor si obiectelor personale ce au apartinut celor ucisi.

Masacrul de la Moisei a fost comis în doua case de la periferia comunei , pe drumul principal ce duce spre orașul Borsa la o distață de cca 7 km. Au fost identificate ulterior 31 de victime, între care doi supravietuitori. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din Mures, 3 din județul Cluj și 4 din județul Maramureș, fără nici o altă vină decât aceea că voiau să ajungă acasă la familiile lor. Românii şi cei 3 evrei au fost forţaţi să intre în case şi apoi au fost împuşcaţi prin ferestrele locuinţelor, pe motivul că ar fi fost partizani şi că ar fi obstrucţionat retragerea. Cadavrele victimelor au fost îngropate după două săptămâni şi deasupra gropii a fost ridicată o troiţă de lemn, înlocuită mai târziu de un ansamblu monumental al sculptorului Vida Géza (1913 – 1980), format din 12 figuri de piatră aşezate în cerc, două cu chipuri omeneşti şi celelalte zece purtând măşti tradiţionale maramureşene. Sunt expuse obiecte personale şi fotografii ale victimelor.

Monumentul Martirilor de la Moisei, este amplasat pe o colină la intrarea pe partea stîngă în comuna Moisei dinspre orașul Borșa. Monumentul Martirilor a fost ridicat inițial din lemn în anul 1966 și transpus ulterior în piatră în anul 1972 de către sculptorul Vida Gheza în amintirea celor 29 de martiri uciși în 14 octombrie 1944 de trupele maghiare în vâltoarea finalului celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Program de vizitat Casa Memorială:

Marţi – duminică: 9:00 – 17:00;

Luni: închis

Prețul unui bilet este:- Copii – 2,Ron,- Adulți – 5,Ron.

Telefon : 0756968474

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente