Cimitirul vesel din Săpânţa, unul din locurile cele mai cunoscute în toată lumea care vorbesc despre tradiţia şi cultura românească, atrage an de an mii de turişti. Este singurul loc din lume în care moartea este luată în râs. Tezaurul Uman Viu Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir.
El a continuat opera lui Stan Ioan Pătraş din 1977. Era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului, care i-a descoperit potențialul. În realizarea crucilor s-a inspirat din viața de zi cu zi a oamenilor, din trăirile și experiențele lor. Ele reflectă practic întreaga viață a celor plecați la cele sfinte. Crucea e oglinda răposatului, toată viața lui e pe acea lucrare.
Crucile, care au făcut celebru satul Săpânţa, sunt unice atât prin culoarea albastră în care sunt vopsite, cât mai ales pentru epitafurile, unele hazlii, care descriu viaţa defunctului.
Dumitru Pop Tincu, artistul i-a râs în nas morții și a cioplit în chip vesel acel dat al omenirii cu care toți suntem datori. Dar prea de timpuriu a sosit vremea, când moartea nemiloasă l-a învins.
Crucile cu epitafuri ilare sunt duse mai departe de către ginerele său. Sincronicitatea este izbitoare, ginerele său este și stră-strănepotul marelui artist Stan Ioan Pătraș și culmea se numește tot Stan Ion Pătraș! Acest continuator al proiectului început de stră-străbunicul său în anul 1935, a străbătut lumea în lung și în lat, căutându-și un rost. Când de fapt, menirea sa era mai aproape decât și-ar fi imaginat vreodată! Aceea de a sculpta cu mult talent și migală, crucile vesele în atelierul stră-străbunicului său. Cunoaște modelele și simbolurile geometrice pe care le sculptează pe crucile vesele, cu multă pasiune și dăruire. Reîntoarcerea sa, a fost ca o rechemare a strămoșului său, îngropat în Cimitirul vesel, pe care tocmai străbunul însuși l-a făurit!
Anamaria Stan, soția sculptorului ne mărturisește că „Talentul său l-a descoperit tata când traia, pentru că îl punea să lucreze cu el, soțul a fost mai mult plecat și doar când venea în concediu lucra cu tata. El nu a lucrat ca și elev la tata, ca și alți copii pe care i-a învatat. El a fost ginere si coincidența a fost că este chiar din familia lui Stan Patraș. De cand a început pandemia, soțul nu a plecat înapoi în străinatate și s-a apucat de lucru, apoi tata s-a îmbolnăvit și soțul lucra în locul tatălui meu. Pentru o cruce depinde de categorie, lucrează în jur de 2-3 săptămâni”.
Noi nu putem decât să îi urăm mult, mult succes și multă inspirație pe drumul minunat pe care l-a ales sau care i-a fost predestinat să îl urmeze!
Corina Isabella Csiszár
Video Florin Avram