miercuri, iulie 24, 2024
No menu items!
AcasăImportantCOMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

Comunicat de presă

Judecătorii Curții de Apel Cluj, întruniți astăzi în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenți, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepția cauzelor urgente mai jos menționate, până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai impovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate.

Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condițiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota şase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parțial neocupate.

Volumul extrem de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparență a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numărul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecători, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenței, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.

Pe data de 06.06.2023, judecătorii din întreaga țară, prin adunările generale, au atras atenţia asupra gravelor probleme ridicate de acest proiect, solicitând ca orice soluție legislativă să fie urmarea unui dialog între puterea judecătorească şi puterile legislativă şi executivă. De atunci nu s-a înregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv în spațiul public în data de 29 mai 2023 au fost menținute, la fel cum a fost menținută şi afirmaţia făcută de reprezentanții celorlalte puteri privind adoptarea acestora în scurt timp, în pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instanțele judecătoreşti, fiind ignorată, de către reprezentanții celorlalte puteri şi deschiderea spre dialog a instanțelor.

În aceste condiții, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de înlăturat, afectând în mod direct dreptul la un proces echitabil al fiecărui cetăţean.

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societății ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şiindependent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societății de a avea o justiție independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societății acele garanții de independență, atât de necesare.

Reglementarea pensiei de serviciu, şi nu specială, pentru magistrați este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existența acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligații și responsabilități, interdicţii şi incompatibilități, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind aşadar o compensație a rigorii statutului judecătorilor.

Eliminarea acestei componente a independenței judecătorului este în dezacord cu jurisprudența constantă a Curţii Constituționale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, in considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

Totodată, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curți de Casaţie şi Justiție, Avocatul Poporului, Presedintele României, Preşedintele Camerei Deputaților, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curții de Apel Cluj in adoptarea unei rezoluții de către președinții curților de apel, in cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la laşi, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justițiabililor,Adunarea Generală a decis judecarea, pe parcursul protestelor, a următoarelor cauze:

1. în materie non penală: suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanțe preşedinţiale; măsuri de protecție a minorilor în situații de urgență; tutela; curatelă; ordin de protecţie; declararea ca indezirabili; incidente procedurale şi strămutări privind cauzele de mai sus.

2. în materie penală: cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăți, cu excepția celor care au ca obiect contestație privind durata procesului, dosare cu inculpati față de care s-au luat măsuri preventive în cauză, măsuri preventive, măsuri asigurătorii şi măsuri de siguranță, contestații la executare care privesc aceste măsuri; cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente