duminică, iulie 21, 2024
No menu items!
Acasă112Crește vârsta de pensionare în România!

Crește vârsta de pensionare în România!

Pensiile speciale nu scad. Marius Budăi: „nu au cum să scadă”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut câteva precizări importante pentru pensionari, după ce s-a întors de la Bruxelles, unde s-a găsit cu reprezentanții Comisiei Europene.Printre precizările importante se regăsește și aceea că vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii. Așadar, la ce vârstă se va ieși la pensie în România.

Astfel, țara noastră este obligată să crească vârsta de pensionare la femei pentru că măsura a fost introdusă în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), proiect negociat cu Comisia Europeană. În România există peste cinci milioane de pensionari.

Acum, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă există anumite categorii de anhajați care se pot pensiona de la vârste mult mai tinere.Astfel, după discuțiile avute cu reprezentanții Comisiei Europene, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vârsta de pensionare pentru toți românii va fi de 65 de ani.Anunțul lui Marius Budăi

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea dn sitemul public de pensii”, a declarat Marius Budăi Cum vor fi calculate pensiile

În plus, Marius Budăi a mai informat că raportarea de contributivitate va fi la întreaga perioadă, conform unor criterii agreate cu Comisia Europeană. Astfel, nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate.

„Drepturile de pensii vor fi calculate prin creştere treptată a perioadei de contribuţie şi la finalul perioadei se va ajunge ca raportarea să fie la întreaga perioadă, nu vor mai fi alese anumite perioade de contribuţie”, a mai declarat Marius Budăi.

La data de 1 ianuarie 2022: Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente