Scăderea salariului în luna ianuarie a acestui an a,,inflamat spiritele” în mod nejustificat. Cei 200 de lei care au fost „pe minus” au fost „exploatați” de opoziție în mod tendențios.
„Salariul mediu, ca și pensia medie, sunt în mod real mai mari în acest an față de anul trecut. Este tendențioasă prezentarea scăderii cu 200 de lei a salariului mediu, în ianuarie, fără să se ţină seama de context; se face comparația cu luna decembrie, care este atipică prin veniturile salariale considerabil mărite urmare a primelor și bonus-uri de final de an. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică salariul mediu net nominal (bani în mână) a fost mai mare cu 14,2% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2022. Mai mult, indicele câştigului salarial real (peste inflaţie) a fost cu 6,3% mai mare în ianuarie 2024, faţă de ianuarie 2023″, a subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureş.
Există o uşoară scădere față de luna decembrie 2023, de aproximativ -4,3%, explicabilă pentru că la final de an salariaţii primesc unele venituri suplimentare cu ocazia sărbătorilor. Pensia medie lunară din trimestrul IV din 2023 a ajuns la 2.125 de lei, fiind mai mare cu 13,9% față de același interval din 2022. Odată cu majorarea punctului de pensie cu cu 13,8%, din ianuarie pensia medie a ajuns la 2244 de lei.
„Cert este că odată cu creşterea la 3700 de lei a salariului brut, în luna iunie, se va consolida şi salariul mediu net în România la peste 1000 de euro/lunar, obiectiv social-economic definitoriu asumat de PSD, care va fi realizat în avans faţă de termenul prevăzut în programul de guvernare, respectiv 1 ianuarie 2025 Aşadar, guvernarea PSD s-a străduit și într-o bună măsură a reușit ca să protejeze puterea de cumpărare a oamenilor, atât prin creşterile de venituri – salarii şi pensii – cât şi prin plafonările făcute la energie și la adaosurile comerciale, care au stabilizat prețurile”, a mai adăugat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureş.