duminică, iulie 21, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăGheorghe Şimon, deputat PSD: Scăderea preturilor la alimente, un proiect asumat PSD"

Gheorghe Şimon, deputat PSD: Scăderea preturilor la alimente, un proiect asumat PSD”

Gheorghe Şimon, deputat PSD: Scăderea preturilor la alimente, un proiect asumat PSD”

După modelul mai multor țări europene Guvernul are în vedere combaterea creşterii preturilor la alimente, Guvernul Ciolacu a pregătit deja actul normativ pentru cea de-a treia componentă, respectiv acțiunea la nivelul lanțului comercial, unde preturile de la raft ajung acum să fie mai mult decât duble faţă de costul de producţie. Comercianţii şi-au dat deja acordul pentru această componentă.

„Combaterea cresterii prețurilor la alimente trebuie făcută pe ami multe segmete: scăderea costurilor la fermieri, cresterea capacității interne de procesare, respectiv combaterea speculei sau a profiturilor excesive pe lantul comercial. Primele măsuri au fost luate deja. în sensul retailerii au transmis deja o primă lista cu produsele vizate. Sunt îndeplinite astfel astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizām un acord sau un act normative”, a subliniat Gheorghe Simon, deputat PSD de Maramures.

Ordonanța de urgenţă pe care o are în vedere PSD va interveni în două zone. Pe deo parte se va limita adaosul comercial pe tot lantul de la producător la raftul din magazin şi se vor suspenda pe o perioadă limitată taxele impuse producătorilor români de către marii retaileri.

În prezent multe dintre alimentele de bază ajung să se vândă cu un pret mai mult decât dublul față de costul de producție. Prin Ordonanța pe care o pregateste PSD pretul la raft se reduce cu mai mult de un sfert. Masura guvernului nu interzice companiilor să facă profit. Masura actionează asupra profiturilor excesive, speculative. Nu se intervine prin plafonarea prețului, ci prin limitarea adaosul comercial, care lasă o marja de profit comerciantilor, iar masura vizează doar produsele de bază indispensabile pentru o alimentați normală şi sănătoasă. Intervenția guvernului nu va acţiona asupra produselor de lux”, a mai adaugat Gheorghe Simon, deputat PSD de Maramures.

Măsuri similare au fost luate în mai multe state UE. Cel mai apropiat model este cel din Franţa în care Guvernul şi comercianții au convenit un acord numit Trimestrul anti-inflatie. Măsura acţionează şi asupra produselor de import. Adaosul comercial va fi limitat pe lantul importator- distribuitor-retailer./a precizat Gheorghe Simon

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente