luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăEditorial„Las fierbinți” de Maramureș

„Las fierbinți” de Maramureș

„Las Fierbinți”, un serial care produce multe controverse în societatea românească și care are aplicabilitate cam în orice comunitate.

Fie ești fan și îi urmărești de fiecare dată când ai ocazia, fie nu ai nici o informație despre cârciumarul perfid – Bobiță, primarul Vasile, alcoolicii de serviciu – Celentano și Firicel, șmecherul din naștere – Giani, handicapatul nativ – Dorel, polițistul adjectiv – Robi sau atotștiutoarea – Aspirina. Cu puțin efort ne aducem aminte și de profesorul de hoție – Ardiles, taximetristul de serviciu – Nicu Rață, dar și de secretara îndoctrinată partidului – Dalida.

Acest serial fiind caracterizat ca o ilustrare a prostiei cu ştaif din societatea românesc. Una care pe proşti îi face mari şi importanţi, iar celor deștepți le dă fiori și îi face înfricoşaţi de realitatea ofensivă din afara propriei bule.

Acum că avem ipotezele, tot ce ne mai rămâne de făcut este demonstrăm că aceste personaje sunt rezultatul unor persoane sau personalități care se regătesc cam în toate mediile. Într-o tentativă satirică, vom găsi corespondenți din propria urbă pentru fiecare din personajele de mai sus.

Primul personaj din serial căruia ne-a fost facil să-i găsim corespondent la nivel de Baia Mare este Nicu Rață. În primul rând, meseria lui are legătura directă cu una din afacerile coordonate de Mircea Cirț, fostul candidat la primăria Municipiului Baia Mare. De asemenea, noblețea de care dau dovadă amândoi, unul în serial, iar celălalt în viața reală, ne fac să observăm anumite similitudini. Ca să nu mai vorbim de elementul erudit, dar stângaci al amândurora. Existând momente în care își dovedesc priceperea și cunoștințele, dar care sunt sublimate de dovezi ale neștiinței în situații limită pe aspecte deosebit de lejere.

Apoi, oferind continuitate demersului nostru, Giani a fost inspirat clar de unele acțiuni ale lui Cosmin Butuza, fostul secretar de stat PSD. „Tricoie” profită de orice situație ca să iasă în față și ca să-i fie lui bine. Joacă rolului unui erudit și poate că e bine intenționat, dar o dă în gard ușor din cauza nepriceperii lui. La castingul pentru acest rol a participat și senatorul PNL de Maramureș. N-ar avea rostul să-i dăm numele că și așa doar unul e, însă domnul Cristian Niculescu Țâgârlaș prin afacerile pe care le controlează prin interpuși, dar și prin acțiunile lui din Senatul României este acel body(SICA)guard de serviciu. Din păcate pentru politicianul maramureșean, n-a luat rolul deoarece a avut probleme cu Consiliul Concurenței.

Cuplul Celentano – Firicel nu poate fi despărțit. Cei doi sunt la pachet și reprezintă o ilustrare perfectă asupra vorbelor și promisiunilor care nu mai sunt urmate de fapte. Un alt element care-i leagă pe cei doi este reprezentat de plăcerea cu care consumă alcoolul. Modul de funcționare al politicii din Maramureș ne-a determinat să creăm conceptul de „coaliție a bețivilor”. Așadar, cuplul din serial îi va avea ca și corespondenți pe cei doi politicieni care au condus județul în ultimii ani. Așadar, Ionel Bogdan fiind un Firicel de Maramureș, iar Gabriel Zetea, un Celentano fără rime. Dacă ar fi să ne legăm de partea artistică a lui Celentano, rolul lui ar putea fi transpus și spre Doru Dâncuș, viceprimar de Baia Mare. Inspirați de unii prieteni din Maramureșul Voievodal, la castingul pentru cuplul Celentano-Firicel i-am invita și pe domnii parlamentari PSD, Vlașin și Simon. Prietenii știu de ce, dar și domnii parlamentari cunosc sloganele unele produse mai bine decât propriile slogane politice.

Pentru rolul lui Robi este mare bătaie. În primul rând, că nu se poate fără el, domnul Gherman, inspectorul care controlează activitatea IPJ Maramureș pornește din pole position. Nota lui de 4,80 știe de ce. Dar are concurență serioasă. Todoran, adjunct IPJ Maramureș a fost dus cu zăhărelul de conducerea PNL din Maramureș și merită pe deplin acest post. În același timp, și PSD-ul trebuie să aibă un nume pe listă. Iar domnul Pârvănoiu este cea mai bună alegere, mai ales că între timp a învățat să scrie și este mare editorialist. Apropo de asta, oare ce părere are domnul Pârvănoiu de contractele politice date de instituțiile statului spre presa aservită?

Rolul secretarei Dalida este dat doamnei Rodica Covaci, secretar al PSD Maramureș, plasat în acest clipe în arest la domiciliu pentru infracțiune de corupție. PSD Maramureș a avut grijă rapid să se lepede de dânsa, numind-o un simplu membru de partid, dar noi știm ce activitate a avut aceasta. De asemenea, bunul-simț și manevrele pe după perdea o recomandă foarte bine pentru rolul Dalidei.

În cazul Aspirinei, deși la prima vedere alegerea pare ușoară. Singura persoană din Maramureș care se ridică la caracteristicile acesteia fiind Crina Chilat, o să vedeți că și aceasta are concurență serioasă. Oricum, modul în care-i manevrează pe toți și faptul că mereu cade în picioare o recomandă pe doamna subprefect atât pentru Hello Kitty, dar mai ales pentru rolul Aspirinei. Însă, în ultima vreme, parcă din neant a mai apărut o „doamnă profesoară”. Mulți probabil ați anticipat că e vorba de Toni Bolchiș, secretar de stat și mai nou, lector universitar, după cum chiar ea s-a lăudat. Egoismul atroce și faptul că vrea mult deși nu poate, o determină să fie o candidată chiar bună pentru rolul Aspirinei.

Ajunși și la rolul lui Bobiță, avem câteva posibilități. Fie ne lăsăm ghidați de aspectul fizic și atunci ne concentrăm atenția pe domnii Dan Ivan, senator USR și domnul prefect Rudolf Stauder. Favorit pare a fi al doilea, deoarece are o experiență în HoReCa, la fel ca Bobiță. Poate rolul de cârciumar îi va veni mai bine decât cel de prefect. Fie facem referire la localurile din Centru Vechi din Baia Mare și atunci este lesne de-ai oferi rolului unui antreprenor mustăcios. Fiind tot pe linie administrativă, mai zicem că primarul e tot primar, dar și Ioan Sorin Timiș, primarul de Borșa ar merita un astfel de rol.

Rolul lui Ardiles nu are cum să aibă un alt corespondent în afară de deputatul PNL, Călin Bota. Faptul că mereu joacă la 2 capete este principala caracteristică. Cei doi ar face o echipă bună chiar și în viața reală. Ce reușește Ardiles să sustragă cu îndemânare poate fi amanetat cu ajutorul politicianul liberal.

Dorel fiind ultimul rol la care îi vom găsi corespondent. Ar fi bun pe acest rol Norbert Apjok, candidatul UDRM la Camera Deputaților, dar s-a stafidit atât de tare încât n-are rost să-l băgăm în distribuție. Așa că, la casting îi invităm doar pe: Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației și pe Lucian Morar, primarul de Ulmeni. Nu că ar avea vreo legătură cu personajul, dar face bine la distribuție și „JAPONIAAAA!” are multe poduri. Acest material este o satiră! Vă rugăm să-l tratați corespunzător!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente