joi, octombrie 3, 2024
No menu items!
AcasăCulturăNumărul din februarie al revistei de cultură „Nord Literar" vine cu noi...

Numărul din februarie al revistei de cultură „Nord Literar” vine cu noi oferte de lectură pentru cititorii pasionați de literatură și nu numai.

Trei pagini dedicate aniversaților sunt în acest număr al revistei: Gheorghe Párja aduce pe tapet personalitatea academicianului maramureşean Nicolae Breban, care a împlinit 90 de ani la 1 februarie şi pe cea a lui Vasile Proca, poetul care de curând a împlinit 75 de ani. Horea Bădescu îi conturează un scurt portret universitarului clujean Mircea Popa la 80 de ani, iar poemul lunii ii aparține lui Gheorghe Mihai Bârlea și el aniversat în februarie. Gheorghe Glodeanu se apleacă asupra volumului „Visul copilului care păşeşte pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunțită” al lui Gabriel Chifu, cel care în 22 martie împlineşte 70 de ani.

„Încă de la început, pactul dintre scriitor şi cititor introduce un acord tacit și o bună porție de încredere reciprocă spune Irina Petraş în Contractul de lectură”, eseu aparținând seriei deja consacrate de Răspunsuri/răspunderi”. Genealogii culturale ne propune Ion Papuc în textul său dedicat lui Radu Ulmeanu.

Lirica lui Mircea Petean „duce mai mult decât stă în puterea fiecărui cititor de a smulge din faldurile textului” susține Delia Muntean in cronica la volumul „O sută şi una de poezii”. O a doua cronică a aceleiași autoare propune interpretarea critică a volumului Anei Luduşan, „Fata din copaci”.Daniela Sitar-Taut vine cu o provocare interesantă: „Tipărirea integrală a piesei «Aici se repară ieftin roata norocului” a lui Camil Petrescu.

Vasile Porca este poetul de la „Orfeu”, acompaniat de parodia lui Lucian Perţa, iar pagina de poezie cuprinde creații din lirica lui Carmen Secere, a Loredanei Ştirbu şi a lui Gelu Dragoş.

La pagina Avalon”, Ovidiu Pecican punctează momente ale zbaterii lui I. D. Sârbu pentru a- şi vedea publicate operele.

Istoricul Marius Oprea semnează pentru prima oară în „Nord Literar”. Textul său este o interpretare critică a volumului lui Vasile Marza, „Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătianu”.

Un fragment din volumul în pregătire Buzura la Berința”, care îl prezintă pe tatăl academicianului Augustin Buzura dintr-o perspectivă subiectivă, ne propune Dana Buzura- Gagniuc.

Pagina de eveniment este dedicată manifestărilor organizate în luna februarie la Beclean cu prilejul omagierii Cenaclului Saeculum, una dintre cele mai frumoase mişcări literare ale anilor ’80, în care au fost implicați și oameni de cultură din Maramureş.

Zenovie Cârlugea realizează o cronică a volumului „Istoria prozei fantastice românești” al lui Gheorghe Glodeanu, apărut de curând.

La pagina destinată recenziilor, Constantin Cubleșan se opreşte asupra romanului lui Radu Tuculescu, Crima de pe podul Garibaldi”, iar Raluca Hăşmăşan asupra volumului de versuri Lacrima de pe obrazul mumiilor” al lui Valeriu Stancu.

Terezia Filip vorbeşte despre opera lui Petru Racolța, remarcând evoluția sa cu fiecare volum nou apărut. Ștefan Jurcă ne conturează profilul inginerului-cărturar Vasile Bologa, iar Duşiţa Ristin punctează apariția volumului de poeme în proză al lui Rabindranath Tagore, Gitanjali – Ofrandă de cânturi”, tradus de Elena Liliana Popescu.

Dalina Bădescu vine cu o temă incitantă înu pagina dedicată artei: „Realismul social. Impresii şi amintiri dintr-o epocă ce n-a existat”.

Valeriu Stancu ne propune, pentru pagina de traduceri, poezii din creația poetului uruguaian Julio Pavanetti.

Pentru ilustrarea acestui număr s-au folosit lucrările artistului plastic Mircea Bochiş

Dana Buzura-Gagniuc

Manager Revista de Cultură „Nord Literar”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente