miercuri, iulie 24, 2024
No menu items!
AcasăCulturăOpera mit “Ukraine Terra Incognita”, eveniment cultural de excepție la Biserica...

Opera mit “Ukraine Terra Incognita”, eveniment cultural de excepție la Biserica greco-catolică Sf. Anton de Padova din Baia Mare

YMCA România invită comunitatea noastră la un concert de excepție „Ucraina -Terra Incognita”, eveniment care va avea loc miercuri, 31 mai, începând cu ora 18.00, la Biserica greco-catolică Sf. Anton de Padova, situată în Baia Mare, strada Victoriei nr 15.

În premieră în Baia Mare, tinerii profesioniști din Lviv vor prezenta fragmente din opera mit Terra Incognita – Mitul Inimii de Fier – o poveste despre curaj, reziliență și tărie, o poveste care răscolește și ne îndeamnă la reflecție, o incursiune muzicală și vizuală ce testează simțurile, o călătorie către cele mai profunde locuri ale spiritului.

Evident, pentru evenimentul din Baia Mare, ei vor pregăti o adaptare a acestei opere, sub formă de concert.

Opera este dedicată lui Vasyl Slipak, solistul Operei din Paris devenit eroul modern ucrainean. În 2015, el a mers ca luptător voluntar în prima linie în estul Ucrainei și a murit acolo, de un glonț tras de către un lunetist.

Libretul de operă este compus din cântece ucrainene autentice, cu texte populare și de autor. În fapt, este o poveste în 5 mituri: „Casa”, „Strămoșii”, „Dragoste”, „Stepă” și „Inimă de Fier”.

Premiera operei a fost în toamna anului 2021, fiind creația unor celebri compozitori, realizatori, muzicieni, actori, cântăreți și cercetători în folclor ucraineni și europeni.

„Trăim vremuri atât de ciudate încât avem impresia că suntem personaje ale unui mit, fiind co-creatori ai noilor mituri ucrainene. Acum, în aceste momente, în stepa ucraineană, se află un luptător cu Inima de Fier care își apără familia, casa, iubirea – povestește Uliana Horbachevska – prim solistă, coautoare și regizoare a operei.

Ucraina – Terra Incognita este un eveniment cultural de excepție care își propune să reunească comunitatea băimăreană și pe cea ucraineană stabilită temporar în oraș și în împrejurimi, în scopul de a promova solidaritatea, integritatea, prietenia, respectul, caritatea, multiculturalitatea și interculturalitatea – valori intrinseci ale orașului Baia Mare, universalitatea drepturilor și libertăților fundamentale, valorile comune pe care le împărtășim în acest spațiu european.

Partenerul evenimentului este YMCA Lviv (Ucraina), intrarea fiind liberă.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente