marți, martie 25, 2025
No menu items!
AcasăReligiePaştele Blajinilor (Paştele Morților)

Paştele Blajinilor (Paştele Morților)

Paştele Blajinilor

Blajinii sunt buni, blânzi şi credincioși, însă nu știu să calculeze când vine Paştele. Tradiția spune că își dau seama doar atunci când văd că vin pe apa Sâmbetei cojile de ouă roșii aruncate de creştini, iar acest lucru se întâmpla de obicei la 8 zile după Paște. Atunci este momentul în care se sărbătoreşte Paştele Blajinilor. Când ajung la ei, cojile se transformă în ouă întregi şi dintr-un ou mănâncă douăsprezece persoane.

Paştele Blajinilor este de fapt o pomenire colectivă a morților. Spre deosebire de alte pomeniri ale morților, Paştele Blajinilor a stârnit controverse tocmai din cauza originilor incerte. Mulţi consideră că Paștele Morţilor este o sărbătoare populară, deci păgână, cu implicaţii ce nu se potrivesc dogmelor ortodoxe. Din contră, în multe părți ale țării, preoţii participă la sărbătoare, sfinţesc bucatele aduse spre împărţire şi spre consum în cimitire, deci oficiază în mod firesc acest aşa-zis parastas colectiv. Mai mult, Paştele Morților este un prilej de a-i pomeni și pe cei uitați sau neştiuți din neamul fiecăruia.Ce se face de Paştele Blajinilor?

Conform obiceiurilor din România, de Paştele Blajinilor credincioșii îngrijesc mormintele rudelor decedate și aprind lumânări şi tămâie. Se spune că cei care au grijă de mormintele străinilor vor fi răsplătiți de Dumnezeu pentru fapta lor bună. La picioarele crucilor și pe morminte se aşază buchete de flori funerare.

În general, în ziua de Paştele Morților, slujba de sfinţire se face direct la mormintele celor adormiţi. Preoţii sunt aşteptați de credincioși cu ouă roșii, cozonaci, vin roşu şi alte mâncăruri ce vor fi sfinţite.

După ce preotul sfințește alimentele şi îi pomenește pe cei răposați, rugându-se pentru ei împreună cu familia, mâncarea este împărțită tuturor celor prezenţi.

Se crede că în această zi sufletele morților sunt libere și pot mânca din bucatele pregătite.

În unele zone, oamenii se așază pe iarbă, fie în cimitir, lângă biserică, fie în alt loc şi se întind mese în amintirea celor adormiți. Conform obiceiurilor, se lasă să cadă în iarbă firimituri şi picături de vin, pentru ca și cei morți să mănânce pe lumea cealaltă, inclusiv cei cărora nu li s-au făcut pomeni.Ce se dă de pomană de Paştele Blajinilor?

Tradiţia spune că dacă oamenii nu sărbătoresc Paştele Blajinilor și nu dau de pomană, morţii vor veni noaptea și vor cere.

De Paştele Blajinilor se împart de pomană: •ouă roşii,pască, cozonac,colivă,vin roșu

Ce nu se face de Paştele Blajinilor?

Tradiţiile spun că de Paştele Blajinilor nu este bine să faci anumite lucruri:

Nu se spală haine,Nu se coase,Nu se lucrează. Se crede că dacă lucrezi în această zi, va ploua când ai de lucru.

Nu se bat covoare, pentru ca zgomotul provocat să nu îi sperie pe Blajini.

Nu se vorbesc de rău morții.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente