duminică, iulie 21, 2024
No menu items!
AcasăEditorialPiețele de cartier au nevoie de o nouă paradigmă

Piețele de cartier au nevoie de o nouă paradigmă

EDITORIAL. Piețele de cartier au nevoie de o nouă paradigmă

În săptămâna dinaintea Sfintelor Paști, băimărenii au căutat cu mai mult interes piețele agroalimentare din municipiul reședință de județ, pentru a cumpăra produse proaspete, direct de la producători. Cea mai frecventată a fost, în mod firesc, Piața Izvoarele.

Spațiul destinat celei mai mari piețe agroalimentare din Baia Mare este departe de a fi unul modern și civilizat. Disputele privind administrarea pieței au tergiversat lucrări ample de modernizare a acestui perimetru, astfel încât băimărenii se plâng, pe bună dreptate, că ei sunt cei care au de pierdut.

Una dintre problemele arzătoare este lipsa parcărilor în zonă. Acest aspect crează un disconfort atât pentru comercianți, cât și pentru cumpărători. Apoi, clădirile din incinta pieței se impun a fi reabilitate. Nu în ultimul rând, băimărenii reclamă lipsa patrulelor de poliție locală, care să asigure un climat de securitate. Igienizarea se face sporadic, astfel încât zona poate deveni oricând un focar de infecție.

Au mai existat proiecte de modernizare, chiar și de demolare a Pieței Izvoarele, însă nu s-a concretizat nimic în ultimele trei decenii. Situația nu mai poate stagna. Se impun măsuri radicale și urgente. Avem nevoie de o piață modernă, în ton cu secolul al XXI-lea, un spațiu adecvat în care, producătorii agricoli din Zona Metropolitană Baia Mare, să își desfacă produsele, cu atât mai mult cu cât acestea sunt mai sănătoase și au o amprentă de carbon mai mică decât cele de import.

Mai sunt și alte perimetre, în Baia Mare, unde se desfășoară acte de comerț agroalimentar și care necesită o atenție mai sporită din partea administrației locale. Poate tocmai din acest motiv, în anumite zone ale orașului, au reapărut precupețele cu zarzavat, ouă și lapte, care își vând produsele direct de pe trotuar, în condiții total neigenice. Cu certitudine, piețele de cartier au nevoie de o nouă paradigmă.

 

Costel PÎRVĂNOIU

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente