Prețuim și menținem vie memoria înaintașilor noștri care ne-au lăsat cea mai neprețuită moștenire: Școala de Pictură de la Baia Mare.
Am dezvelit grupul statuar amplasat în centrul istoric prin care aducem veșnica noastră recunoștință fondatorilor acestui simbol care poartă și astăzi departe renumele orașului nostru: Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Réti István și Thorma János
Într-un moment în care viața noastră, a românilor, este destul de agitată și tulburată, în care de foarte multe ori nu ne mai recunoaștem valorile, când am ajuns să nu mai știm să ne zâmbim unii celorlalți, în care nu simțim și nu avem aceleași dorințe pentru cei de lângă noi, pentru orașul nostru, pentru județul nostru, pentru țara noastră… în acest moment în care unii ne aruncă toxicitate și otravă în mediul public astfel încât să ne întunece privirea și să ne ucidă zâmbetul și să uităm că suntem cu toții oameni și avem o datorie sacră să facem bine și să îi iubim pe cei de lângă noi, am onoarea, bucuria, ca aici în Baia Mare, împreună, să dăm un exemplu de normalitate.
Un exemplu de echilibru, de recunoaștere a valorilor noastre și un exemplu despre ceea ce înseamnă să aduci în fața comunității, dar și în fața tuturor celor care ne privesc, cea mai importantă valoare a comunității noastre băimărene. Și cea mai importantă valoare a comunității noastre este diversitatea. În această diversitate, de-a lungul timpului, s-au așezat de către străbunicii, bunicii, părinții noștri sau de către noi, lucruri, fapte, valori. Unele dintre ele dăinuiesc și azi, de altele ne mai amintim sau poate unele le-am uitat.
Trebuie să ne gândim cu foarte mult realism și cu foarte multă prețuire la cei care au construit acest oraș. Cei care au făcut ca acest oraș să aibă lumină. Cei care au făcut ca acest loc să fie oraș. Iar azi, dacă vorbim din persectivă culturală, dar nu doar din perspectivă culturală, ci și dintr-o perspectivă socială chiar, una dintre valorile remarcabile este Școala de Pictură de la Baia Mare. Școala de Pictură de la Baia Mare care a fost și este cel mai elocvent nerecunoscut de către mulți sau necunoscut de către mulți. Dar în afara valorilor artistice și culturale este cel mai relevant exemplu de parcurs construcție cu esență, cu profundă esență europeană care dăinuie și azi.
De mai bine de 126 de ani au fost peste 5000 de artiști plastici din toată Europa și din lume care au trecut pe aici pe la noi prin Baia Mare. Au creat, s-au inspirat de aici, i-am inspirat poate și noi, comunitatea, poate lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu și locul în care ne-a așezat Dumnezeu și această valoare, acest exemplu de profund europenism și de ceea ce înseamnă să ai brațele deschise și ușa deschisă și sufletul deschis și pentru valori, dar și pentru oameni primindu-i acasă este un exemplu pe care trebuie să îl ducem mai departe, dar începând cu noi.
Să ne deschidem ușa unii celorlalți așa cum vrem să le deschidem și ușa și sufletul celor care vin din alte părți în comunitatea noastră. Astăzi îmi aduc aminte de onoarea pe care am avut-o cu primul exemplu pe care l-am dat devenind primar al municipiului Baia Mare și așezând o placă, o valoare culturală și artistică, aici, în centrul istoric al municipiului… una dintre clădirile istorice reprezentative ale municipiului în numele primarului care a avut inițiativa de a invita primul artist plastic și după aceea primindu-i și pe ceilalți aici în Baia Mare. Este vorba despre Oliver Thurman și Galeria Oliver Thurman. O găsim cu toții aici, în centrul istoric al municipiului, așa cum regăsim Colonia Pictorilor, un centru artistic, un centru cultural așa cum nu există în zona de est a Europei.
Sunt mândru că noi, băimărenii, am înțeles că e util să ne deschidem mintea și spre artă și spre cultură. Fără educație, fără sănătate, fără ceea ce înseamnă extensia sublimă a educației, respectiv cultura, nu o să putem construi absolut nimic. Ducem mai departe aceste simboluri, care sunt nu ale românilor, nu ale evreilor, nu ale germanilor, nu ale romilor, nu ale celor care cu onoare își manifestă etnia, ci sunt ale noastre, ale băimărenilor. Vă mulțumesc încă o dată pentru că noi, comunitatea băimăreană, dăm un exemplu despre ce înseamnă să fii o familie unită, dar diversă, vă mulțumesc.
Am dorit la sfârșit să fac un gest simbolic din partea mea și din partea dumneavoastră, a băimărenilor, celor care sunteți prezenți. Am avut alături de noi câțiva invitați de onoare cărora am dorit să le transmit o mică parte din vibrația comunității băimărene, să își aducă aminte de noi: Secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei, președintele Academiei Maghiare Diplomatice – doamna Dr.Pacsay-Tomassich Orsolya; Vice Prim Ministrul României – domnul Kelemen Hunor și Prim-consulul Ungariei la Cluj – domnul Kőrösi Viktor Dávid.
Cătălin Cherecheș Primarul Municipiului Baia Mare