luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațiePrimele schimburi bilaterale între Maramureş şi Cantal în 2023

Primele schimburi bilaterale între Maramureş şi Cantal în 2023

Primele schimburi bilaterale între Maramureş şi Cantal în 2023

Ca urmare a semnării acordului de înfrățire cu departamentul Cantal (Fr) în 7 noiembrie 2022, delegația Consiliului Județean Maramures a efectuat vizita de reciprocitate in departamentul Cantal în perioada 24-27 aprilie 2023. Scopul acestei vizite a fost stabilirea planului de acţiune comun pe anul 2023-2024, în contextul cunoaşterii resurselor naturale şi de patrimoniu de care dispune regiunea înfrăţită.

În prima zi, reprezentanții departamentului înfrățit au prezentat cea mai importantă resursă naturală a zonei: marele sit natural Puy Mary, cea mai mare zonă protejată cu munţi vulcanici din Franţa. Vicepreşedintele departamentului Cantal, Philippe Fabre, este şi preşedintele organizației ce gestionează din punct de vedere turistic zona. Se fac eforturi pentru a atragerea turiştilor în zonă, iar astfel acest traseu a fost inclus în traseul Turului Franţei.

În a doua zi a vizitei, accentul a fost pus pe pregătirea viitoarelor înfrățiri la nivel administrativ între localități din cele două regiuni înfrățite. Astfel, prima localitate vizitată a fost Vic sur Cere, care este prototipul unei comune franceze de munte unde se pune accent pe atragerea populaţiei prin servicii și o infrastructură socială competitive. Localitatea ce era faimoasă pentru apa minerală din zonă, a trebuit să se reorienteze spre alte modalități ingenioase de atragere a turiştilor ca urmare a sistării exploatării acestor resurse naturale.

Statiunea de schi montan Lioran este un alt punct de atragere a turiştilor în departamentul Cantal. Deşi concurează cu alte stațiuni de schi faimoase din Franţa, Lioran oferă preţuri accesibile și o infrastructură ce permite prelungirea sezonului. Se doreşte deschiderea unei colaborări cu o stațiune similară din Maramureş.

Reprezentanţii birourilor de turism din Cantal şi Maramures au stabilit un plan de lucru comun, iar un prim schimb va viza cunoaşterea reciprocă a instrumentele şi modalitățile de măsurare şi profilarea a turiştilor ce vizitează cele două regiuni înfrăţite.

Concluziile vizitei reprezentanților Maramureşului în Cantal au fost expuse în cadrul unei conferințe de presă, găzduite de preşedintele Departamentului Cantal, Bruno Faure.

Radu Trufan, vicepreşedintele Consiliului Județean Maramureş, a declarat: „Multumesc pentru primirea făcută de partenerii și „înfrăţiţii” noştri din Cantal și sunt extrem de nerăbdător în a pune în aplicare toate ideile şi inițiativele agreate în cadrul acestei vizite.

Vom lansa un apel de intenție către localitățile noastre pentru a realiza înfrățiri administrative cu cele din Cantal. Sunt în desfăşurare deja o serie de schimburi între tineri la nivel de proiecte Erasmus, pe care dorim să le extindem atât în mediul universitar cât şi la nivel de schimb de aparat de specialitate în administraţie”.

În toamnă, reprezentanții Cantal sunt aşteptați în județul Maramureş pentru o misiune economică, un schimb între birourile de turism, cât şi pentru a semna primele scrisori de intenție în vederea realizării unor înfrățiri între administrațiile locale din cele două regiuni. Se preconizează, de asemenea, participarea unui producător local de brânzeturi şi de vin la unul dintre târgurile de produse locale ce sunt organizate de instituțiile noastre subordonate.

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente