Grupuri interesate şi membri din echipa de implementare a proiectului „KARPAT Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice”, finanțat în cadrul programului ESPON2030, au participat la conferința de lansare ce s-a desfăşurat la sediul Voievodatului Podkarpackie pe 20 martie 2024 în oraşul Rzeszow din Republica Polonă.
Consiliul Județean Maramureş este partener în proiect alături de Voievodatul înfrățit Podkarpackie lider şi ceilalți parteneri: Autoguvernarea Regiunii Preșov (Slovacia) și Consiliul Județean Suceava (România). Ministerul Fondurilor şi Politicii Regionale (Polonia) cooperează la acest proiect în calitate de observator. Proiectul este un rezultat al cooperării Judeţului Maramureș cu Voievodatul Podkarpackie din Polonia în baza Acordului de cooperare semnat între părți în anul 2019.
Printre participanții la întâlnirea de lansare a proiectului s-au numărat şi reprezentanţi ai Grupului European de Cooperare Teritorială ESPON (ESPON GECT) şi reprezentanţi ai Universității din Varşovia (EUROREG – Centrul pentru Relaţii Regionale și Locale Europene), câştigătorul contractului de realizarea a analizei ţintite din cadrul proiectului. Totodată, la eveniment a fost prezentat conceptul de cercetare al antreprenorului şi s-a subliniat importanţa abordării participative, un factor major în atingerea obiectivelor acestui proiect de cercetare.
Prin proiectul finanțat de ESPON se va realiza o analiză țintită pe tema de cercetare: „Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice.” Analiza din cadrul proiectului va fi un răspuns la necesitatea de a lărgi şi aprofunda cooperarea în regiunea Carpatică. Rezultatul va fi, printre altele, un document care să confirme necesitatea promovării la nivelul Comisiei Europene şi a implementării unei Strategii Macroregionale planificate pentru Munţii Carpaţi.
Programul de cooperare ESPON 2030 este finanțat de Uniunea Europeană şi sprijină expertiza de înaltă calitate a institutiilor publice responsabile cu dezvoltarea politicilor teritoriale. Programul include pregătirea unor studii bazate pe nevoile autorităților publice europene la toate nivelurile. Rețeaua europeană de observare a dezvoltării teritoriale şi coeziunii (ESPON) este o iniţiativă extrem de importantă pentru înțelegerea mecanismelor dezvoltării teritoriale europene. Oferă oportunități de a învăța despre diversitatea provocărilor și potențialul care caracterizează regiunile europene. Datorită cercetării şi analizei efectuate de ESPON, părțile interesate au acces la informații care îi ajută să ia decizii politice şi strategice mai bine informate privind planificarea spațială și dezvoltarea socio- economică. ESPON oferă oportunități de a identifica tendințele, de a detecta zonele care au nevoie de sprijin special și de a promova soluții inovatoare pentru coeziunea teritorială şi dezvoltarea durabilă. Prin aceste activități, ESPON joacă un rol cheie în modelarea viitorului regiunilor europene prin promovarea cooperării, schimbului de experiență și a celor mai bune practici la nivel internațional, regional și local.