Angajați din serviciile publice deconcentrate au desfășurat activități în zona locațiilor unde vor fi organizate evenimente publice în minivacanța din această perioadă, la unități de turism, în piețe agroalimentare la unități de alimentație publică și locații ale cultelor religioase.
Domnul prefect și doamnele subprefect vor asigura continuitatea la conducerea instituției în această perioadă.
Suntem pregătiți, în sistem integrat, inclusiv alături de colegii de la Salvamont pentru a asigura intervenția rapidă în sprijinul populației în caz de nevoie.
Obiectivul nostru comun este de a petrece minivacanța de 1 mai și Sărbăroarea Învierii Domnului în condiții de siguranță și ordine publică la nivelul comunităților locale din Maramureș.
Sărbători Pascale Fericite în liniște și siguranță!
În perioada ce urmează, polițiștii maramureșeni vor acționa permanent atât pentru menținerea ordinii și siguranței publice cât și pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
O atenție deosebită va fi acordată siguranței rutiere. Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe anumite tronsoane de drum pentru fluidizarea traficului rutier, însă vor intensifica verificările în trafic pentru depistarea și luarea măsurilor legale față de cei care pun în pericol siguranța pe drumurile publice. Pentru consolidarea climatului de siguranță, efectivele polițienești vor fi sporite în zonele în care se vor crea aglomerări de persoane.
Pentru a evita să deveniți victimele diverselor tipuri de infracțiuni și a petrece minivacanța în liniște, polițiștii vă recomandă să aveți în vedere câteva măsuri preventive, care vă pot scuti de neplăceri.
Recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să conducă cu viteză adaptată condițiilor de drum, să păstreze distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
Fiți vigilenți în magazine, nu păstrați la vedere sume mari de bani și nu lăsați poșete sau portofele nesupravegheate în coșul de cumpărături. Totodată, nu lăsați bunuri la vedere în autoturism, fără a asigura portierele acestuia. Dacă alegeți să faceți cumpărături online, atenție la înșelăciuni și infracțiuni informatice!
Siguranța locuinței dar și a bunurilor din locuință revine fiecăruia dintre noi. Chiar dacă ieșiți din casă pentru foarte scurt timp, nu uitați să încuiați ușa de la intrare.
Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș urează tuturor cetățenilor minivacanță liniștită, sărbători fericite, pline de pace și înțelegere.
Jandarmii maramureșeni vor fi la datorie și în perioada minivacanței prilejuite de ziua de 1 Mai și de Sărbătorile Pascale și vor intensifica măsurile specifice de ordine publică acţionând zilnic, atât independent, cât şi în cooperare, în vederea prevenirii producerii unor evenimente nedorite.
Peste 300 de jandarmi vor fi în stradă în această perioadă pentru a se asigura că manifestările din spațiul public ce vor avea loc pe raza județului nostru se vor desfășura în siguranță.
O atenție deosebită va fi acordată zonelor din apropierea lăcașurilor de cult, unde efectivele au fost suplimentate pentru creșterea nivelului de siguranță al cetățenilor și pentru preîntâmpinare producerii unor situații care ar putea afecta siguranța acestora.
Dacă în această perioadă alegeți să petreceți sărbătorile la munte sau să mergeți la un picnic de 1 Mai, peste 50 de jandarmi montani din cadrul posturilor montane Şuior, Cavnic, Valea Vaserului, Țibleș şi Borşa vor fi prezenţi în zona staţiunilor turistice și pe traseele montane din judeţul nostru pentru îndrumarea cetățenilor și pentru menținerea unui climat de siguranță publică.
Pentru a vă bucura de vacanță în siguranță, vă oferim recomandări:
– dacă participați la evenimente publice în această perioadă, respectați regulamentele privind adunările publice, manifestați răbdare în relație cu celelalte persoane participante și evitați implicarea în acțiuni care ar putea produce tulburarea ordinii și liniștii publice
– dacă mergeți la un picnic în această minivacanță, alegeți doar zonele destinate acestui scop, aprindeți focul numai în locurile special amenajate, supravegheați-l în permanenţă, iar când plecați asigurați-vă că este stins;
– respectați natura, depuneți deșeurile doar în locurile special amenajate.
Iar dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale sau vă aflați chiar dumneavoastră într-o situație dificilă, solicitați-ne sprijinul sau apelați numărul unic de urgență 112.
Vă dorim o vacanță liniștită și sărbători luminoase!
Săptămâna care tocmai a început este marcată de evenimente importante, atât pe plan religios, creștinii ortodocși sărbătorind Paștele în acest sfârșit de săptămână, cât și pe plan social, cu ocazia zilei de 1 Mai.
Peste 140 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență
”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș vor monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean, fiind zilnic la datorie pentru asigurarea măsurilor de protecție și intervenția promptă în cazul producerii unei situații de urgență.
În această minivacanță tot mai multe persoane îşi vor petrece timpul liber desfăşurând activităţi de agrement în mijlocul naturii. Pentru a petrece în siguranţă clipe plăcute alături de famile și de cei dragi, respectaţi următoarele reguli de apărare împotriva incendiilor:
– nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu sau pe timp de vânt;
– prepararea hranei prin utilizarea focului deschis, în zonele de agrement, se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe de siguranță care să nu permită propagarea focului la construcții, culturi agricole, păduri sau alte vecinătăți;
– monitorizați în permanență arderea;
– supravegheați continuu copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
– asigurați la locul arderii mijloace de stingere ( găleată cu apă);
– înainte de plecare stingeți focul și acoperiți cenușa cu pământ.
În contextul manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătorile Pascale, ocazie cu care se preconizează un aflux mare de persoane în lăcașurile de cult, inspectorii ISU Maramureș au desfășurat, încă de la începutul lunii curente, activități de verificare și control pe linia prevenirii situațiilor de urgență la aceste unități. Cu acest prilej au fost realizate și activități de informare preventivă și instruire a personalului clerical cu privire la modul de acționare a stingătoarelor, asupra modalității de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și cu privire la normele care trebuie respectate pentru o bună desfășurare a slujbelor religioase, în siguranță.
Pentru ca momentele de rugăciune să fie petrecute în liniște și siguranță, ISU Maramureș, recomandă credincioșilor și slujitorilor bisericilor, respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:
– accesul persoanelor în incinta lăcașului de cult se va face în limita capacității construcției, iar în cazul prezenței unui număr foarte mare de credincioși, recomandăm desfășurarea slujbei religioase în exteriorul bisericii;
– menținerea ușilor de acces și evacuare în poziție deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul desfășurării slujbelor;
– lumânările și candelele vor fi fixate într-un suport special destinat și amplasate în încăperi la distanță de perdele, draperii, ornamente sau alte materiale combustibile;
– autoturismele personale vor fi parcate astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție, sau accesul la hidranți, în cazul producerii unor situații de urgență;
– copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați în preajma lumânărilor și candelelor aprinse;
– stingerea lumânărilor și a candelelor este obligatorie înainte de a merge la somn.
Măsuri întreprinse de către polițiștii de frontieră maramureșeni în perioada Sarbătorilor Pascale
În perioada minivacanței de 1 Mai și de Sărbătorilor Pascale, peste 1.200 de polițiști de frontieră maramureșeni vor desfășura misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum și pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei.
În această perioada, polițiștii de frontieră vor acționa în sistem integrat alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din județ, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, în zona de responsabiliate.
În acest sens, s-a suplimentat personalul care desfășoară misiuni de supraveghere la frontiera de stat, precum și personalul planificat la controlul documentelor în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.
De asemenea avem disponibile stații mobile de control daca situația o va impune și se menţine permanent legătura cu autorităţile de frontieră ucrainene în vederea dispunerii unor măsuri în comun.
În acest moment, în PTF Sighetu Marmației nu se înregistreaza timpi de așteptare, media zilnică a persoanelor este de 3.000, din care 1.500 sunt cetățeni ucraineni.
În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.
În contextual sărbătorilor minivacanței de 1 Mai și Sfintelor Sărbători de Paște, specialiștii antidrog din județul Maramureș au desfășurat, în aceste zile, la nivel local, activități de informare și prevenire a consumului de droguri.
Activitățile s-au axat, în special, pe sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, la care a participat personalul angajat din unitățile de cazare, restaurante, terase și baruri.
Tot premergător acestei minivacanțe, au avut loc o serie de întâlniri cu elevii din clasele a XI-a și a XII-a, pentru a le reaminti că cele mai frumoase momente sunt cele pe care ți le amintești a doua zi.
În perioada următoare, la nivel național, vor fi intensificate activitățile, în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea consumului de droguri și acordarea de asistență specializată.
Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume alcool în exces și nici substanțe psihoactive, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.
De asemenea, dacă observați în jurul dumneavoastră persoane care au nevoie de ajutor, nu ezitați să cereți sprijin, specialiștilor aflați în teren.
Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu alte băuturi răcoritoare sau alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.
Totodată, sfătuim adulții să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în condus, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.
Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.
Vă dorim Sărbători Binecuvântate alături de cei dragi!