luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăUncategorizedTânjaua Hotenarilor – Sărbătoarea gospodarilor din Maramureș

Tânjaua Hotenarilor – Sărbătoarea gospodarilor din Maramureș

 

Tânjaua Hotenarilor-Sărbătoarea gospodarilor din Maramureș

Un obicei agrar străvechi semnalat încă din 1870, ce îl sărbătorește pe cel dintâi gospodar ieșit la arat. Acesta este petrecut de săteni în straie de sărbătoare, cu alai, alături de feciorii care poartă 12 „tânjele” împodobite cu ramuri de mesteacăn, panglici și ștergare. Alaiul se îndreaptă spre valea Dărasca, unde sărbătoritul este udat pe față, fiind rostite invocații pentru roade bune și un an bogat. De mai bine de 40 de ani, Tânjaua Hotenarilor se continuă cu un spectacol de cântece și jocuri populare din zonă, fiind un prilej minunat de a cunoaște spiritul locului.

Duminică, 7 mai, la Hoteni (comuna Ocna Șugatag) se va desfășura cea de-a 53-a ediție a evenimentului „Tânjaua Hotenarilor”

Întâlnirea va avea loc la ora 9.30 la casa sărbătoritului Marinca Viorel, iar la 11.00 alaiul va pleca spre Valea Dărasca, unde va avea loc ritualul de spălare al acestuia. La ora 12.00 va avea loc deschiderea oficială a festivalului, iar de la ora 13.00 va începe programul artistic.

Iată invitații: Cornelia și Lupu Rednic, Deți Iuga, Maria și Gabriel Arba, Voichița Nemeș Andreica, Amalia și Raul Moldovan acompaniați de Sănducu Bococi și Giorgio Petrovan.

Participă ansamblurile folclorice: Coconii din Breb, Coconii Deseștiului, Cosăul din Budești, Mugurelul din Sighetu Marmației, Vasile Lucaciu din Șișești, Florile Chioarului din Săcălășeni.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente