Unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Maramureș este, fără doar și poate, Cascada Cailor. Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei.
Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor”, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.
Denumirea cascadei provine de la o legendă în care se spune că o herghelie de cai încolțită de urși s-a aruncat în prăpastie. Bogăția pășunilor acelor locuri atrăgeau oile și caii, iar după această întâmplare păstorii ar fi vărsat lacrimile care au dat naștere Cascadei Cailor. Până și muntele și-a primit acest nume, ca și pârâul care coboară la vale. Minunate sunt peisajele care străjuiesc Cascada Cailor Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România, aflată la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă are 90 de metri înălțime. Apa care se adună sub forma unui circ glaciar curge peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor, sub forma mai multor trepte. Poți ajunge la Cascada Cailor din mai multe direcții, chiar și pe jos, dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.
Cel mai bun moment în care poți să vizitezi cascada este primăvara, pentru că debitul apei crește, ceea ce face un peisaj spectaculos prin căderea ei.Legenda Cascadei Cailor
Ca orice monument istoric sau atracție turistică impresionantă, și Cascada Cailor are o legendă puternică. Și nu doar una, chiar trei legende stau la baza ei.
Prima legendă se leagă de numele ei, care se spune că vine de la o herghelie de cai care au ajuns în acest loc din tărâmul celălalt.
A doua legendă spune că o herghelie de cai a căzut, acum foarte mult timp în urmă, în hăul cascadei. Caii erau urmăriți de niște urși fioroși și flămânzi care, în cele din urmă, au stăpânit crestele și pădurile din Borșa.
A treia legendă spune că tot acum mult timp, pe vremea când au năvălit tătarii în anii 1700, cei mai frumoși cai ai locatarilor din Borșa s-au aruncat de pe stânci pentru a nu cădea în mâna năvălitorilor. În acele vremuri, să ai un cal era un lucru de laudă, așa că locuitorii țineau foarte mult la ei, pentru că erai văzut bine dacă aveai un cal frumos și aprig. Astfel, fiindcă atunci caii s-au aruncat de pe stânci, lacrimile de durere ale sătenilor au ajutat la formarea cascadei. De atunci, a rămas numele Cascada Cailor, la fel cum și locurile din împrejurimi poartă denumirea de Podul Cailor, Muntele Cailor sau Zănoaga Cailor.