Vasile Mihali Hârceag – Vocație, Destin, Împlinire
Mihali Vasile Hârceag se naște în anul 1947, la data de 11 ianuarie în orașul Borșa, fiind al doilea fiul al lui Mihali Vasile Hârceag și al Ioanei Danci, a lui Grigore Codău. Alături de frații Gavrilă, Ionel și sora Ioana va trai anii minunați ai copilăriei printre munții tămâiați de codrii milenari ai Borșei.
Vasile va deprinde de la o vârstă fragedă dragostea pentru natură, tradiție, neam, codrii, familie și locurile de o frumusețe Divină. Își incepe activitatea profesională ca dascăl într-unul dintre cele mai pitorești locuri din Borșa- Scoala Generală din Runc, situată la poalele Pietrosului Rodnei.
In mediul educațional o cunoaște pe Ileana, cea care ii va deveni și soție și il va susține in activitatea culturală și deplasările internaționale. Familia se îmbogățește cu doua fiice, Ioana și Ileana, care se bucură de o educație ireroșabilă și prezența unor părinți grijuli și omenoși.
Fire contemplativă, creativă admiră frumusețea costumelor tradiționale pe care mama le înfrumusețează cu fire de in și modele etnografice valoroase.
Un rost de a tezauriza comorile spirituale și etnologice ale unui ținut ce l-a chemat din Lumină în trup. Moștenirea vocației de petrece sub auspicii de bun augur, familia Mihali, ca întreg orasul afandu-se sub ocrotirea Arhanghelului Mihail.
Primele contacte cu instituția pe care o va coordona timp de 4 decenii au loc in anul 1967. Atunci, sub indrumarea maestrului Bănuțiu va urma cursurile de dans tradițional și va deveni coregraf al Casei de Cultură din Borșa. Vorbim despre o perioada istorică in care educația prin cultură este o oază de hrană pentru suflete, o alternativa la gandirea materialisă impusă de sistemele dictatoriale.
În acele timpuri Mihali Vasile devine mentorul unor tineri care încep să iubească dansurile tradiționale, purtarea, portul,datina și care se înscriu în Ansamblul Cercanelul. Vor colinda împreună lumea întreagă, arborând identitatea maramureșană și națională pe cele mai înalte altare ale Culturii. Ansamblul devine un fenomen local prin care tinerii își făuresc o nouă perspectivă asupra vieții, mulți, prin această filiera alegand să se stabilească în Occident.
Mihali Vasile rămâne tributar vocației și misiunii sale- aceea de a-și onora neamul și datinile, deși i se propune sa se stabileasca in străinătate.
Cercănelul devine un ansamblu simbol pentru Borșa, avand 12 perechi de dansatori și un repertoriu vast. Între ei se vor inchega prietenii, vor explora lumea si-i vor oferi in dar povestea unui ținut indepărtat străjuit de Munții Rodnei si Munții Maramureșului. Spectacolele sunt realizate cu ajutorul orhestrei condusa de Gavrila Mihali ( Tătuca) și Gavriliță Mihali ( cu activitate de 45 de ani la coordonarea orchestrei) Contribuția acestora a fost una majora, asigurand suitele orcestrale și vocale reprezentative Borșei. Fratii Mihali devin inseparabili de numele acestui ansamblu, conferindu-i valoare și personalitate. În această perioadă Cercanelul atinge apogeul notorietății și va susine mai multe spectacole în țară și în străinătate. În cele 13 turnee internaționale reușesc să poarte flacăra Vie a culturii, păcii și iubirii. Dintre deplasările internaționale în Belgia, Ungaria, Elveția, Anglia, Ucraina și SUA, una i se întipărește pentru totdeauna în suflet – La Fette du Jeneve, festival la care participă 150.000 de oameni.
În fața reprezentanților unui patrimoniu internațional , cu delegați din Sri Lanla, Nepal, America, Argentina, Macedonia, Iordania sau Oman Cercanelul, cu semeția Muntelui sacru al cărui nume îl poartă redă momente coregrafice ale vieții culturale din Țara Maramureșului Istoric, Codrului, Cioarului, dansuri din Moldova, Călușarii. Este și perioada în care Titiana Mihali se alătură Ansamblului, binecuvântând prin voce, cu triluri divine, setea omului de artă și cântec.
Întâlnirea cu etnograful Timiș Nicoară pun bazele unor colaborări care conduc la apariția unr festivaluri culturale de o înaltă ținută culturală – Hora la Prislop și Nopți de Sânziene. În 1968 are loc prima ediție a festivalului Interjudețean de Folclor, Hora la Prislop. Într-o ambianță mstică, de o frumusețe paradisiacă, în adierile vindecătoare ale Fiicelor aerului , Mihali Vasile își incepe pledoaria pentru pace și înfrățire. Cunoaște fiecare râu și lac în care se îmbăiază ondinele, e împăciuitorul care deschide an de an frontierele dintre oameni, oferindu-le cu generozitate acelas salut minunat- Lăudăm pe Iisus!
În cadrul evenimentului, în prezența a mii de oameni, Vasile Mihali conduce parada portului popular si coloana de interpreti și dansatori.Precum în vechile ritualuri dacice, popoarele sunt indrumate spre o scena în aer liber, pentru a performa un act sacru- transmiterea tezaurului cultural și spiritual mai departe, generațiilor generațiilor.O coloana a Infinitului, o spirală care unește Cerul cu Inima.
Nopți de Sânziene este un spectacol unic, el se desfășoara în plan văzut și nevăzut, și este pus in atenția lumii întregi. Rândulala legată de Noaptea Sânzienelor sunt culese de Mihali vasile de la ințelepții ținutuui și adaptate pentru regie coregrafică și lirică excepșionale. Interpretarea acestui moment de membrii Ansamblului Cercănelul reînoada rostul cu rodul, străbunica cu neoata, Cerul cu Pământul.
Vasile reprezintă Borșa la Festivalul de Datini și Obceiuri Sighetu Marmației și interpretează vocea plugușorului care anunță intrarea într-un nou an. Alături de cetele de borșeni , descide în fiecare an drumul spre o nouă dimensiune, un început.
Nașterea și renașterea, omul și faptele,pomul și roadele. Sfințenia și lacrima, Bucuria și Dorul, toate făuresc Firul unei vieți. Scânteia divină din om ce se intoarce în liniște Acasă după caderea cortinei.