luni, iulie 22, 2024
No menu items!
AcasăBreaking NewsZiua Europei 9 Mai!

Ziua Europei 9 Mai!

De Ziua Europei, 9 mai, sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, politicianul care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, se precizează pe site-ul Uniunii Europene.

Pe 9 mai, România sărbătorește, la fel ca toate statele membre UE, Ziua Europei.

Ziua de 9 mai a rămas în istorie și sub numele de „Ziua Schuman”. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe de atunci, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

Ministrul francez de externe, Robert Schuman, a făcut primul pas spre realizarea a ceea ce urma să devină Uniunea Europeană (UE). La cinci ani după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a propus crearea unei instituţii europene care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Astfel, la 1 ianuarie 1952 a luat fiinţă Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană, în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993.

Declaraţia Schuman a stat la baza procesului de lungă durată de construcţie a unei Europe unite.

Consiliul European de la Milano, în iunie 1985, a decis ca ziua de 9 Mai să devină Ziua Europei, iar acum se împlinesc 38 de ani de atunci. România a semnat Tratatul de Aderare la UE pe 25 aprilie 2005, ceea ce înseamnă că suntem membri ai Uniunii de 18 ani.

Ce însemna pentru România ziua de 9 mai

În perioada comunistă, pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu, în România se sărbătorea pe 9 mai Ziua Victoriei, după modelul din URSS (actuala Federație Rusă, care a păstrat sărbătoarea), în vreme ce în Europa de Vest Ziua Victoriei este celebrata pe 8 mai, iar în ţările Commonwealth pe 7 mai.

Delegaţiile UE organizează, în fiecare an, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activităţi pe tema „Europa în lume”. Există o tradiţie ca în această zi, instituţiile UE să îşi deschidă porţile pentru public. Anual, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre Uniunea Europeană.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Nord Consulting Borsa

Cele mai populare

Comentarii recente